miércoles, 28 de abril de 2010

Quaderns Virtuals

Què son els Quaderns Virtuals?
Els quaderns digitals són com els quaderns d'exercicis tradicionals però en format digital.
S'accedeix per Internet i està format per fulls, els quals tenen preguntes i material per consultar. L'aparença d'aquest tipus de recurs pot ser de diverses formes segons la finalitat que es trii, pot ser estàndard, una aparença més infantil per als més petits o bé una de caràcter formal.

La seva finalitat és avaluar el progrés dels alumnes d'una forma diferent a l'avaluació tradicional. Els alumnes amb aquest tipus de quaderns es familiaritzen més amb les noves tecnologies i al mateix temps treballen les comeptències TIC.


Tipus d'activitats

- De selecció: Són preguntes semblant al tipus test, hi ha diferents respostes i l'alumne ha de seleccionar la/les correcta/es.
- D'arrossegament: l'alumne ha de desplaçar la resposta al lloc correcte.
- Dibuixos: l'alumne pot dibuixar sobre una imatge, és molt útil per als exercicis matemàtics.
- Zones sensibles: Es tracta de preguntes on es poden unir punts d'una imatge.
- D'ordenar: l'objectiu és ordenar els elements que no estan en ordre.
- D'omplir espais: Consisteix a omplir els espais en blanc amb la resposta adient.


Com crear un quadern virtual?

Per tal de crear un quadern virtual s'han de seguir uns passos:

- Triar el temari que es vulgui treballar, el contingut del temari es pot trobar, per exemple, a la Biblioteca de Quaderns Virtuals.

- Per crear un quadern és pot fer mitjançant l'editor de quaderns virtuals o bé per altres enllaços que facilitin la seva creació. Un cop el quadern estigui creat, s'haurà de fer accessible per via web.

- Quan el quadern està creat s'ha de posar al abast dels alumnes per a que el treballin. Una de les maneres de fer-ho és mitjançant una plataforma educativa, com moodle, Intranet etc. Mitjançant la plataforma educativa el mestre podrà seguir i avaluar el procés dels estudiants i al mateix temps és possible posar-se en contacte amb l'alumne.
Una altra forma de publicar aquest tipus de quadern és mitjançant una pàgina web, l'inconvenient que té una pàgina web és que el mestre no pot fer-ne un seguiment ni una avaluació del procés que segueixen els alumnes.


Quina utilitat tenen?

És útil pel professorat, que poden modificar l'aparença del quadern, segons l'edat de l'alumnat o la matèria que es tracta, a més a més, mitjançant la publicació d'un quadern per via moodle és capaç de seguir i avaluar tot el procés que fa l'alumne a l'hora de realitzar les activitats.

És útil també per als alumnes ja que els motiva el fet de treballar amb ordinador i no amb un quadern normal que se'ls pugui donar a classe.


Exemples en xarxa:
La castanyada
El misterio de la cripta embrujada
Viajar: la descripción y narración y el texto instructivo



Per a més informació, feu clic aquí

0 comentarios:

Publicar un comentario