lunes, 31 de mayo de 2010

L'Ensenyança de les lletres a l'Educació Primària.

A continuació es presenten les diferents etapes en què un nen s'endinça en la lecto-escriptura.

Una de les primeres etapes en les que començen a descobrir l'escriptura és a Educació Infantil, aquesta sería l'anomenada "fase preparatoria" on es prepara als més petits per a que controlin i començin a conèixer les diferents grafies. Es comença per ensenyar les vocals algunes de les consonants més fàcils. Es tracta d'una escriptura de caràcter natural on és important que identifiquen la lletra amb el seu so corresponent, igualment cal ensenyar com s'han de traçar les grafies mitjançant fitxes o algun quadern molt bàsic de cal·ligrafia, és atractiu que els nens identifiquin les lletres que aprenen amb les que té el seu nom i que treballin amb paraules que els siguin familiars i fàcils d'identificar.

Un cop hagin assimilat bé els signes gràfics més bàsics i els dominin, començen a endinsar-se en una segona fase "cal·ligràfica", on els alumnes començen ja a escriure centrant-se plenament en aquesta tasca, al mateix temps que començen a dominar la lectura. Aquesta segona etapa es situa ja cap al cicle inicial d'Educació Primària on aprenen els diferents grafismes de lletres i la seva seqüenciació.

Més endavant un cop hàgin aprés a dominar bé el traç de les lletres i la lectura els alumnes inicien una fase de "perfeccionament" on cada alumne va estructurant i millorants els seus coneixements de lectura i escriptura creant així el seu pròpi estil personal. Aquesta etapa es troba cap a quart curs de cicle mitjà de l'Educació Primària on segueixen treballant el traç de les paraules d'una forma més complexa. En aquests cursos és important que practiquin amb cuaderns de cal·ligrafia d'un nivell adequat a l'edat, amb dictats, cal també que facin alguna que altre redacció... és a dir, tots aquells exercicis amb els que hàgin de treballar la lecto-escriptura.

0 comentarios:

Publicar un comentario